Oldalak

2017. október 20., péntek

Étkezz tudatosan I. rész: A sütőtök

Ennie mindenkinek kell, hiszen életünk nélkülözhetetlen része. Az hogy mi az egészséges és mi nem, az relatív, viszont vannak olyan tápanyagok, amelyekre  szüksége van szervezetednek. Régóta szeretnék egy olyan cikk sorozatot, ahol olyan étel alapanyagokat mutatok be nektek, amelyek rendkívül pozitív hatással vannak az egészségetekre. Elsősorban különböző zöldségekről, gyümölcsökről, fűszerekről olvashattok, de lesznek itt recept ötletek is, amelyekkel változatosabbá tehetitek étkezéseitek.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/317222367477128726/


Nektek mi jut eszetekbe, ha az októberre gondoltok? Nekem a színes falevelek, a hűvös reggelek, a gyertyák fénye, a jó kis mozis délutánok és persze a tök. Innentől nem nehéz kitalálni, hogy a sorozat első részében a szezon egyik legnépszerűbb zöldségével, pontosabban a sütőtökkel fogunk foglalkozni.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/304133781060345282/


Miért jó sütőtököt enni?

Az utóbbi években, mihelyst beköszönt az ősz, az internetet elárasszák a különböző sütőtökös receptek, képek. Úgy gondolom manapság már nem okoz gondot, ezt a zöldséget beépíteni a hétköznapi étkezésbe, hiszen népszerűsége  évről évre töretlen, hála a közösségi média hatásának. Rengeteg tápanyagot tartalmaz. Találunk benne magnéziumot, káliumot, rostot és luteint . Tartalmaz még A, B és C-vitamint is. Mindezek segítenek védelmet nyújtani a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a gyengén látás és a depresszió ellen is.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/4855512082434236/


Tárolás, előkészítés

Könnyen tárolható, egész évben megtalálhatjuk, de egyértelműen az ősz a szezonja. Vásárlásnál arra figyeljünk, hogy a héja kopogós legyen és kemény. Több hónapig is eláll, de amikor felvágjuk azonnal fel kell használni. Hűtőbe is tárolhatjuk.  Amikor elszeretnénk készíteni és fel akarjuk vágni, akkor ügyeljünk a kezünkre, ugyanis a sütőtök héja nagyon kemény, így csak úgy tudunk vele dolgozni, ha nagy kést használunk.

Recept ötlet

Sütőtök krémleves hideg őszi napokra

Hozzávalók:

1 ek növényi olaj
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db zellerszár
4 ek paradicsompüré
1 l csirkealaplé 
40 dkg sütőtökpüré
1 db babérlevél
só, bors ízlés szerint



1. Olajon pirítsuk meg a hagymát és adjuk hozzá a felvágott répát és zellert, majd a paradicsompürét. Egy perc főzés után öntsük fel a csirkealaplével és tegyük bele a babérlevelet.
2. Amikor a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá sütőtököt és vegyük ki a babérlevelet.
3. Öt perc főzés után vegyük le a tűzhelyről és turmixgéppel keverjük össze, majd fűszerezzük. Tegyük vissza és forraljuk fel.

Jó étvágyat!

Tipp: Készíts tökpürét és ezt használd fel. Vágjunk körülbelül négy darabba egy sütőtököt, szedjük ki a magokat és a rostokat, majd tegyük be a sütőbe. Ha megsült, szedjük le a héját és nyomkodjuk össze.


Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/450219293982096274/

Remélem tetszett nektek a mai téma. Ti szeretitek a sütőtököt? Mennyire étkeztek tudatosan? Van valami jó receptetek? Nekem még van egy pár a tarsolyomban, ha kíváncsiak vagytok rá vagy csak egy kis inspirációra vágytok, itt megtaláljátok. A következő hónapban a fügéről olvashattok majd. Szeretettel várlak vissza titeket. Szép napot és egészséges életet!
Üdv: Adrienn


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése